Kellemetlen meglepetést okoz idén a Red Bull? - F1VILÁG.HU

Kellemetlen meglepetést okoz idén a Red Bull?

HIRDETÉS
Igazán kellemetlen meglepetéssel rukkolhat elő a 2024-es szezon során a Red Bull Forma-1-es csapata — így vélekednek a McLarennél, szerintük ugyanis az energiaital-gyárosok komoly fejlesztéseket „tárazhattak be” az új idényre.
SPA, BELGIUM - JULY 29: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 leads Oscar Piastri of Australia driving the (81) McLaren MCL60 Mercedes and the rest of the field during the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on July 29, 2023 in Spa, Belgium. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A Red Bull tavaly domináns formában teljesített az F1-ben: a bajnokság 22 versenyéből 21-et megnyert, így magabiztosan hódította el — sorozatban másodszor — a konstruktőri címet, míg Max Verstappen harmadik egyéni vb-trófeáját zsebelte be.

A pazar forma miatt a Red Bull nemigen volt rászorulva arra, hogy az év második felében jelentős fejlesztéseket vigyen pályára — mindez pedig azt is jelentette, hogy viszonylag hamar át tudtak állni a 2024-es, RB20-as modell fejlesztésére. Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója ezért attól tart, az osztrákok kellemetlen meglepetést okozhatnak idén.

„Egyértelműen szeretnénk folytatni a hátrányunk csökkentését. Tavaly a második vagy harmadik leggyorsabb csapatként zártunk, függően attól, milyen pályán voltunk épp. Az autó fejlesztése erős volt, de a Red Bull látszólag nem fejlesztett olyan szinten tavaly, mint fejleszthetett volna. Ez pedig kellemetlen meglepetést okozhat mindannyiunk számára” — mondta a szakember. 

Bár a McLarennél optimisták saját fejlődésüket illetően, Andrea Stella csapatfőnök szintén óvatosságra int, elmondása szerint ugyanis a teljesítményük jórészt azon múlik majd, hogy az ellenfelek — például a Red Bull — mennyit tudnak javulni 2024-re.

„Ami a versenyképességet illeti, ez nagyban függ attól, mit csináltak a többiek” — magyarázta Stella. „Ha konkrétan a Red Bullt említjük, akkor van egy tényező, ami nyilvánvalóan mindenki számára probléma lehet azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni 2024-ben.

„Tény, hogy nem igazán fejlesztettük az autójukat [az év vége felé]. A kérdés tehát az, hogy betáraztak-e, és felhalmoztak-e olyan fejlesztéseket, melyeket az új versenyautón kamatoztatni fognak? Nekem ez az elméletem.”

„Nem tudom elképzelni, hogy a Red Bull nem volt olyan állapotban, hogy fejleszteni tudja autóját, szóval talán úgy döntöttek, hogy nem visznek pályára fejlesztéseket. Ez természetesen azt jelenti, hogy a fejlődési mutatójuk tovább emelkedett.”

„Én azt mondanám, a Red Bull rendkívül versenyképes kell, hogy legyen, és majd meglátjuk, hogy állunk mi. Meglátjuk, miféle kihívások elé tudjuk támasztani őket a pályán. Számomra viszont az a fontos, hogy lássuk, jó munkát végzünk a saját fejlesztési programunk során. Meggyőződésünk, hogyha ezt képesek vagyunk fenntartani, akkor idővel lehetőségünk lesz csökkenteni a hátrányt. Ez a víziónk a jövőre nézve.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!