Elgáncsolhatja a Red Bull Racinget az FIA - F1VILÁG.HU

Elgáncsolhatja a Red Bull Racinget az FIA

HIRDETÉS

Brit lapértesülések szerint az F1-es csapatok már Valenciában komoly szigorításokkal lesznek kénytelenek szembenézni, az időmérő és a verseny között ugyanis nem lehet majd változtatni a motorbeállításokon.



Az Autosport című brit szaklap értesülései szerint a Forma-1 csapatai már a hétvégi Európa Nagydíjon komoly szigorításokkal lesznek kénytelenek szembenézni, az időmérő és a verseny között ugyanis nem lehet majd változtatni a motorbeállításokon.

Habár a kipufogógáz által fújt diffúzor használatára irányuló korlátozások csak a júliusi Brit Nagydíjon lépnek életbe, úgy tűnik, a sportot irányító testület eltökélt szándéka, hogy mihamarabb felszámolja azokat a trükkös megoldásokat, melyekkel egyes csapatok megpróbálnak előnyhöz jutni.

A fújt diffúzort a 2010-ben világbajnoki címet szerző Red Bull alakulata „szabadalmaztatta” a Forma-1-ben, idén pedig továbbfejlesztették azt, így egy okos motorbeállításnak köszönhetően a kipufogógáz akkor is az autó padlólemezére áramlik, ha a versenyző éppen nem nyomja a gázpedált. Ez ellen kíván fellépni a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA): az Autosport úgy értesült, a csapatok már a hétvégi Európa Nagydíjon sem változtathatnak majd motorbeállításaikon az időmérő és a verseny között.

A szövetség ezen döntése komoly hátrányt jelenthet majd azon csapatoknak, melyek az időmérőn egy teljesen más, extrémnek mondható motorbeállítást alkalmaznak a kellő hatékonyság érdekében, melyet azonban a másnapi versenyen – a túlzott terhelés miatt – rendkívül kockázatos volna használni. Lapértesülések szerint a Red Bull Racing ezen trükkös megoldásnak köszönheti idei fölényét a nagydíjak kvalifikációin.

Az FIA elképzelése szerint a versenyeket ezentúl az időmérőkön használt motorbeállításokkal kellene megkezdeni, az első változtatási lehetőségre pedig csak az első bokszkiállás alkalmával kerülhetne sor, amikor is a mérnökök egy számítógépet csatlakoztatnának a versenyautóhoz.

Habár a következő két versenyen életbe lépő szabálymódosítások feltehetően minden csapatot érintenek majd, a legnagyobb figyelmet mégis a Red Bull alakulata kapja, akik az idei évben eddig verhetetlenek voltak egy körön.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!