Az orvosok elárulták, Laudának csak napjai voltak hátra - F1VILÁG.HU

Az orvosok elárulták, Laudának csak napjai voltak hátra

HIRDETÉS
Fotó: Red Bull

Könnyen tragikus fordulatot vehetett volna Niki Lauda megbetegedése – az F1-es legendát operáló orvosok szerint a korábbi világbajnokot csupán napok választották el a haláltól.

Lauda múlt héten esett át tüdőtranszplantáción, miután ibizai nyaralásáról influenzaszerű tünetekkel szállították a bécsi kórházba.

Az operáció sikeres volt, az orvosok pedig hétfőn arról adtak tájékoztatást, Lauda a gyógyulás útjára lépett.

A bécsi általános kórház pulmonológiai osztályának vezetője, Marco Idzko elárulta: „Mr. Lauda úgynevezett vérzéses alveolitisben szenvedett. Ez a tüdőben lévő alveolák gyulladását jelenti, melyet a tüdőszövet és a légutak vérzése kísér.”

Lauda a kórházban úgynevezett immunszuppresszív terápiát kapott, melynek köszönhetően „jelentősen javult a légzési helyzete”. Miután azonban akut tüdőbetegség lépett fel, ami azt jelenti, hogy a vérben lévő immunsejtek a tüdejébe vándoroltak és megtámadták a szöveteket, szükség volt a transzplantációra.

Dr. Idzko hozzátette, az ilyen esetekben rendkívül gyakori az elhalálozás. Mivel a további gyógyszerterápiás lehetőségek korlátozottak, Lauda mechanikus szellőztetést kapott az intenzív osztályon.

„Sajnálatos módon az intenzív osztályon eltöltött 10 nap után a kritikus oxigénellátás miatt a terápia eszkalálódott” – mondta Gottfried Heinz kardiológus. „Emiatt úgynevezett extrakorporiális membrán-oxigenizációt kellett végrehajtanunk.”

Az orvosok azt mondják, ezen a ponton Laudának napjai voltak csak hátra, így mindenképpen szükség volt a transzplantációra.

A kardiológiai igazgató, Christian Hengstenberg hozzátette: „Megállapíthatjuk, hogy a páciens tökéletesen átvészelte, és 24 óra múlva már extubált. Ez azt jelenti, hogy a tüdőben lévő csövet eltávolíthattuk, a páciens pedig spontán lélegzett.”
„Ez rendkívül fontos számunkra és a teljes gyógyulási folyamat szempontjából is. Láthatjuk, hogy teljes mértékben tudatánál van, és minden megfelelően funkcionál. Minden teljesen rendben.”

Hirdetés

Az orvosok szerint Laudának igazán jók az esélyei a gyógyulásra.

„A túlélési ráta 90 százalék felett van 1 év után, és 75 százalék körül 5 év után” – mondta Peter Jaksch, mellkasi sebész.

Ha pedig minden jól megy, az osztrák hamarosan visszatérhet a munkához is.

„A jövőbeli tevékenységeknek pedig elvileg nem térhetnek el jelentősen a korábbiaktól, ha minden jól megy” – mondta Walter Klepetko, aki a transzplantációt végezte.

„A jelenlegi helyzet szerint arra számíthatunk, hogy hamarosan újra normális életet élhet. De az idő majd megmondja, hogy elérjük-e ezt a célt.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!